Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 22 » 22 лютого - день народження Роберта Баден-Пауелла!
19:54
22 лютого - день народження Роберта Баден-Пауелла!

22 лютого - день народження Роберта Баден-Пауелла!

Засновник скаутингу Роберт Стівенсон Сміт Баден-Пауелл народився 22 лютого 1857 року в Лондоні в родині священика, професора теології Оксфордського університету Бадена Пауелла. Він не пам'ятав свого батька, так як той помер, коли Роберту було всього три роки. Овдовілої Генріетте Грейс, дочки адмірала У. Сміта, довелося одній виховувати сімох дітей, з яких старшому було 14 років. У пам'ять про чоловіка вона змінила прізвище родини на Баден-Пауелл (звідси скорочена форма його прізвища - БП, так неформально його називають скаути). Вона була суворою і вимогливою матір'ю. Діти повинні були не тільки з малих років обслуговувати себе, але й мали певні обов'язки по будинку.
У 1870 році Роберт поступив в лондонську школу - "Charterhouse School" (Чартерхаус). Він був хорошим футбольним воротарем, але не особливо хорошим учнем. Однокласники любили його за веселу вдачу і за виняткову здатність копіювати вчителів. Під час канікул Роберт і четверо братів йшли на все літо мандрувати по Англії.
БП в навчанні зірок з неба не хапав, що і стало причиною невдачі при вступі до Оксфордського університету. Довелося думати про інші можливі перспективи, наприклад, про армію. Прийнятий тоді в Англії спосіб поповнення офіцерського складу армії передбачав серію іспитів і випробувань для претендентів. І тут Стіві показав себе в усій красі - з 718 кандидатів він став п'ятим. І так в 19 років, закінчивши школу, Роберт здав офіцерський іспит, одержав чин молодшого лейтенанта і був призначений в 13-й гусарський полк. Його військова служба проходила в Індії та Афганістані. У 26 років він став капітаном.
Отримуючи скромне жалування, Баден-Пауелл став заробляти додатково тим, що писав статті для журналів, ілюструючи їх власними малюнками.
У 1887 році Баден-Пауелл був посланий до Південної Африки, де негри чинили відчайдушний опір британським колонізаторам. Він взяв участь в придушенні повстання зулусів, ашанті і Матабеле. У своїх спогадах Баден-Пауелл потім писав, що за його раптові напади негри прозвали його "Вовком, який ніколи не спить".
У 1906 - 1908 рр.. БП ретельно вивчив твори Песталоціі, Епіктет, Тита Лівія, проаналізував досвід виховання у спартанців, племен Африки, японських самураїв, традиції британських та ірландських народів, а так само свій військовий досвід розвідника і військового, Баден-Пауелл почав працювати над книгою "Scouting for Boys "(" Розвідка для хлопчиків "). Вона була написана у формі бесід біля вогнища.
Перед тим як її видати, Баден-Пауелл вирішив перевірити свої теорії на практиці. Для цього він зібрав групу з 22 хлопчиків і провів з ними влітку 1907 року 8 днів в наметовому таборі на острові Браунси, поблизу південного узбережжя Англії.
Табір всім сподобався, і на початку 1908 року книга "Scouting for Boys" була видана.
У 1910 році Роберт Баден-Пауелл разом зі своєю сестрою Агнеса заснували окрему організацію для дівчаток - "герл-гайд", і в тому ж році король Едуард VII умовив Роберта Баден-Пауелла вийти у відставку, щоб цілком присвятити себе роботі з бойскаутами. У 1910 році у Великобританії та її колоніях було понад 123 000 бойскаутів, почалася скаутська робота в США, Голландії, Італії, Фінляндії та інших країнах, а в 1911 році скаутизму поширився майже по всіх країнах Європи.
Спалахнула незабаром Перша світова війна розділила скаутів на два ворогуючі табори. З одного боку була Німеччина і Австро-Угорщина, з іншого - Англія, Франція, Росія та їхні союзники. Скаути по обидві лінії фронту чесно виконували свій обов'язок.
Після війни Баден-Пауелл з ще більшою енергією взявся за справу зближення молоді всіх країн і примирення воюючих народів. Для цього було влаштовано в 1920 році в Лондоні перший міжнародний скаутський зліт, названий індіанським словом "джемборі", в якому взяли участь представники 32 країн. В останній день джемборі, 6 серпня 1920 року, Баден-Пауелл був обраний Головою скаутського руху всього світу - "Chief Scout of the World". Після міжнародного скаутського джемборі було створено в Лондоні Інтернаціональне бойскаутського бюро.
30 серпня 1922 Організація Російських Скаутів за кордоном, яку очолив Старший російський скаут О.І. Пантюхов, була прийнята в члени цього бюро.
Баден-Пауелл був людиною виняткової енергії. У 1922 році за скаутську діяльність йому був подарований титул баронета, а в 1929 році - титул "барон оф Гільвель" (Гільвель - Gilwell - це місце, де Баден-Пауелл організував курси для скаутських керівників).
Баден-Пауелл написав багато книг про роботу зі скаутами. Після своєї найвідомішої книги "Scouting for Boys", призначеної для керівників хлопчиків 12-16 років, він видав у 1916 році "Wolf Cubs Handbook" (керівництво для роботи з вовченятами - хлопчиками 7-11 років), а в 1922 році - " Rovering to Success "(мандрування до успіху) про роботу з юнаками старше 17 років, які у скаутській організації отримали назву" Rovers ". Це тільки три основних посібники Баден-Пауелла по скаутизму, а всього їх було значно більше.
Останнє Джамборі, в якому взяв участь БП, було в 1937 році в Голандії.
У 1937 році, коли здоров'я Баден-Пауелла похитнулося, і лікарі наказали йому повний спокій, він переселився з дружиною до Кенії (Африка). Там він прожив з жовтня 1938 року до своєї смерті 8 січня 1941, за півтора місяці до його 84-го дня народження.



Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 646 | Додав: Anechka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: